Henry Does

Opheldering van de Rijswijkse moordzaak

Henry Does is sociaal geneeskundige en publicist.

In 1982 schreef hij in Suriname, werkend als arts, voor het kritische weekblad Mokro dat was opgericht door journalist en activist Bram Behr. Op 8 december 1982 werd Behr met nog veertien andere critici van de militaire dictatuur slachtoffer van de decembermoorden. Mokro werd evenals andere onafhankelijke media verboden. Does ontvluchtte Suriname en zou zijn langjarige publicistische opstand tegen de dictatuur, de mensenrechtenschendingen en de cultuur van straffeloosheid voortzetten in Nederlandse ballingschap. Hij publiceerde, onder meer onder zijn pseudoniem Theo Para, columns en een vijftal essaybundels waaronder De schreeuw van Bastion Veere: om de rechtsorde in Suriname (2009) en Verzwegen werkelijkheid: De rechtsorde onder Bouterse (2019). Advocaat Gerard Spong schreef: ‘ Theo Para is niet alleen een uitmuntend essayist, maar ook een essayist van onschatbare waarde voor Suriname.’

Does duidde de Rijswijkse moorden van 1985, evenals de folteringen en moorden van 8 december 1982, als misdrijven tegen de menselijkheid. In 2009 getuigde hij in het decembermoorden strafproces voor de Krijgsraad te Boxtel tegen hoofdverdachte Desi Bouterse en verdachte Marcel Zeeuw en toonde daarbij aan dat het alibi van de hoofdverdachte vals was. Hij kreeg na zijn ruim drie uur durende getuigenis tegen Bouterse en diens regime een staande ovatie in de rechtszaal.

Henry Does heeft ook tijdens de 8 december herdenkingsbijeenkomst in 2015 de Rijswijkse moorden herdacht. Hij deed dit onder zijn pseudoniem Theo Para. Lees de volledige tekst hier.