In de nacht van 7 op 8 maart 1985 werd in Rijswijk een gewelddadige aanslag gepleegd op een amateur muziekband. Hierbij werden drie mannen geëxecuteerd en vielen twee zwaargewonden. De aanslag, bekend geworden onder de term Rijswijkse moorden, is nooit opgelost.

Ruim 35 jaar na deze aanslag is er nog geen duidelijkheid. De NRC heeft een 10-delige podcast serie gemaakt genaamd ‘Het geheim van Rijswijk’ waar Anne Korterink diep in deze zaak is gedoken. Dit leidde alleen maar tot meer vragen. Waarom is het onderzoek nooit afgemaakt? Waarom zijn er zo veel dingen geheim gebleven? Waarom is de politie gehinderd in haar onderzoek?
De podcast heeft zoveel losgemaakt dat overlevenden, nabestaanden en sympathisanten hebben besloten de stichting Gerechtigheid en Waarheidsvinding op te richten. Het doel van de stichting is om het geheim van Rijswijk na al die jaren op te helderen. Lees hier meer over de stichting.
Podcast
De succesvolle podcast “Het geheim van Rijswijk” van NRC kwam uit in 2021. De podcast is door ruim 300,000 mensen beluisterd. Velen van hen bleven net als wij achter met een gevoel van onrechtvaardigheid en verontwaardiging. Uit het onderzoek van Anna Korterink en Mirjam van Zuidam blijkt dat de politiek destijds een (grote) rol in het tegenwerken van de opsporing heeft gespeeld.
Anna en Mirjam hebben getuigen en betrokkenen gesproken, zijn archieven ingedoken en hebben geheime politiedossiers in handen gekregen. Toch bleef nog een hoop in duisternis gehuld onder andere omdat veel archieven nog steeds niet toegankelijk zijn. Luister de podcast hier.
Bevrijdingsraad Suriname
De band repeteerde in het kantoorgebouw waar ook de Bevrijdingsraad voor Suriname was gevestigd. De Bevrijdingsraad voor Suriname is ontstaan na de decembermoorden van 1982, waarna veel Surinamers naar Nederland zijn gevlucht. Vast is komen te staan dat de aanslag niet bedoeld was voor de band, maar hoogst waarschijnlijk, voor de leden van de Bevrijdingsraad voor Suriname. De Bevrijdingsraad behoorde tot de tegenstanders van het Bouterse regime. Vermoed werd en wordt dat dit regime op een of andere manier achter de aanslag zit. De politie had daarvoor aanwijzingen, maar werd tegengewerkt in het onderzoek. Lees hier meer over de link met Suriname.
Cocaïne en moorden
Het onderzoek naar de Rijswijkse moorden loopt na ongeveer een jaar vast. Er worden diverse verdachten aangehouden, maar allen worden na verloop van tijd weer vrijgelaten. Één van de redenen voor het vastlopen van het onderzoek is het ontbreken van een rechtshulpverdrag tussen Nederland en Suriname. Ook in deze tijd, neemt de cocaïne toevoer vanuit Suriname naar Nederland hard toe. Bij zijn aantreden in 1989 start minister van Justitie Hirsch Ballin een dossier over Desi Bouterse. Lees hier meer over het CoPa-onderzoek en de impact op het onderzoek naar de Rijswijkse moorden.
Vogelvrij
Er zijn veel aanwijzingen dat de Staat niet alles wat in haar vermogen lag gedaan heeft om deze moorden op te lossen. De daders en mogelijke opdrachtgevers zijn nooit vervolgd. Een slachtoffer van de aanslag, die het op wonderbaarlijke wijze overleefde: ‘Ik heb mij altijd, tot de dag van vandaag, vogelvrij gevoeld.’
Advocaat Liesbeth Zegveld

Liesbeth Zegveld – bekend mensenrechtenadvocaat – eist op verzoek van de overlevende en nabestaanden- opheldering van het geheim van Rijswijk.
“Het is duidelijk dat de zaak uiterst politiek beladen is. De politie leek wel te willen, maar werd tegen gehouden door Den Haag. Tegelijkertijd zaten er dermate veel politieke obstakels in de zaak dat ook de politie het meer elementaire politiewerk niet goed kon verrichten.”
Prof. Liesbeth Zegveld is gespecialiseerd in aansprakelijkheid voor mensenrechtenschendingen. Tevens is zij parttime hoogleraar rechtsherstel voor oorlogsslachtoffers aan de Universiteit van Amsterdam. In 2011 kreeg ze de Clara Meijer-Wichmann penning als erkenning voor haar inzet voor de verdediging van de rechten van de mens, en in 2014 ontving zij de Amsterdamse Dekenprijs. In 2016 werd ze gekozen als Meest Gewaardeerde Advocaat van het jaar.
Deze zaak kan lang duren en kost veel geld. Daarom zamelen wij via de crowdfunding ‘Geheim van Rijswijk’ geld in om overlevenden en nabestaanden te ondersteunen in hun rechtsgang.
Ons streefbedrag is €26.600.
Dit vinden zij
We zijn dankbaar voor de vele mensen die ons steunen. Lees hier een aantal steunbetuigingen.
“Vanuit een vreemde staat (Suriname) zijn Nederlandse Staatsburgers, op Nederlands grondgebied (Rijswijk), op brute wijze vermoord. En dat is niet alleen een aanslag op de individuele mensen en hun families, het is ook een zeer ernstige aanslag op de democratische rechtsorde en het is een zeer ernstige aanslag op de soevereiniteit en territoriale integriteit van Nederland. Een daad van agressie van een staat tegen een andere (…) (is) In zekere zin ook (..)een misdrijf tegen de vrede. Het passende sentiment dat daarbij hoort; dan zet een Staat alles wat in haar macht ligt in om de daders, op welke wijze dan ook, te pakken te krijgen. Als de Nederlandse staat verzuimt, alles wat in haar vermogen ligt, in te zetten om de daders van een aanslag vanuit een vreemde staat op Nederlands grondgebied, op te sporen en te berechten, dan is dat een zeer ernstige aanslag op de democratische rechtsorde” (Henry Does in de podcast Het geheim van Rijswijk).
Verzoekschrift en de start van de procedure
Op 2 november is Advocaat Liesbeth Zegveld namens ons een procedure gestart tegen de Nederlandse Staat om geheime informatie over de Rijswijkse moorden beschikbaar te krijgen. De betrokkenheid van het militaire bewind van Suriname bij de moorden was groot. De Nederlandse Staat lijkt het onderzoek vanuit politieke motieven te hebben tegengewerkt. Lees hier meer over het verzoekschrift en deze nieuwe fase van onze strijd voor gerechtigheid.